access_time Geplaatst op woensdag 09 oktober 2019 | Terug naar het overzicht

Ben je zzp’er die ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel en sta je op het punt om een auto te leasen? Dan zul je een beslissing moeten nemen. Lease je een auto als particulier, of besluit je om een auto te leasen op naam van je bedrijf? Beide opties hebben voor- en nadelen.

De voordelen van het als zzp’er zakelijk een auto leasen

Het als zzp’er zakelijk een auto leasen lijkt ideaal. Immers, je kunt voor een relatief bescheiden bedrag per maand in en mooie, representatieve auto naar je zakelijke afspraken rijden. Bovendien hoef je je niet meer druk te maken over de kosten van onderhoud reparatie en verzekering. Ook fiscaal gezien is er goed nieuws. De btw die je moet betalen over je maandelijkse leasebedrag mag je aftrekken als voorbelasting. Onder bepaalde voorwaarden zijn de kosten van je leaseauto zelfs een aftrekpost.

De nadelen van het als zzp’er zakelijk een auto leasen

Het feit dat je als zzp’er geen vast inkomen hoeft geen probleem te zijn. Bij sommige leasemaatschappijen kunnen de onderhandelingen over een zakelijk leasecontract wel door worden bemoeilijkt. De kilometers die je als zzp’er privé rijdt moeten apart worden geregistreerd. Let op! Bij meer dan 500 privé kilometers krijg je te maken met fiscale bijtelling. Er wordt dan een behoorlijk bedrag, maximaal 22% van de cataloguswaarde van de leaseauto, opgeteld bij je belastbare inkomen. Bovendien moet je over de privé gereden kilometers btw betalen.

De voordelen van het private lease als zzp’er

Ook als je als zzp’er kiest voor private lease heb je, voor een relatief laag maandbedrag per mand, de beschikking over een mooie, representatieve auto. Je hebt, omdat het een privéauto is, niets te maken met financiële bijtelling. Daarom hoef je ook geen administratie van je privé gereden kilometers bij te houden. Bovendien mag je 19 cent aftrekken van de opbrengst van je bedrijf voor iedere zakelijk gereden kilometer.

De nadelen van private lease als zzp’er

De btw en de kosten voor het onderhoud zijn niet aftrekbaar, want ze vallen niet onder zakelijke kosten. De leasemaatschappij meldt een private leasemaatschappij vaak aan bij de BKR, met als gevolg dat je doorgaans minder krediet, bijvoorbeeld een lagere hypotheek, kunt krijgen bij een bank.