Private lease goedkoper dan het kopen van een nieuwe auto

access_time Geplaatst op Tuesday 18 June 2019 | Terug naar het overzicht

De populariteit van private lease neemt toe. Er zijn mensen die ervan overtuigd zijn dat private lease goedkoper is dan het kopen van een nieuwe auto. Is dat zo? Private lease van een nieuwe auto kan inderdaad goedkoper zijn dan het kopen van een nieuwe auto.

Waarom leasen goedkoper kan zijn dan kopen

  1. Leasemaatschappijen kunnen een aantrekkelijk leasetarief in rekening brengen. Waarom? Omdat ze vaak honderden auto’s tegelijk kopen, kunnen ze goed onderhandelen over de aanschafprijs van de auto’s. Bovendien kunnen de leasemaatschappijen, die fungeren als een soort bank, profiteren van gunstige rentetarieven.
  2. De verzekeringspremie is laag, want leasemaatschappijen verzekeren vaak honderden auto’s bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Ook het zelf afdekken van het casco risico door de leasemaatschappij zorgt voor een verlaging van de verzekeringspremie.
  3. Het onderhoud van de auto’s is goedkoop. De verzekeringsmaatschappij heeft namelijk met de verschillende onderhoudspartijen in het land afspraken genaakt over de tarieven. Ze sturen vaak grote aantallen auto’s naar een onderhoudspartij. Dat maakt het mogelijk om het onderhoud te laten doen tegen heel scherpe tarieven.
  4. De kosten van reparaties en schadeherstel zijn laag, want een private leasemaatschappij stuurt vaak vele auto’s naar een onderhoudspartij. Hij kan dus goed onderhandelen over de kosten die in rekening worden gebracht.
  5. Private leasemaatschappijen betalen de laagste motorrijtuigenbelasting. Waarom? Omdat alle leasemaatschappijen statutair gevestigd zijn in Noord-Holland, de provincie met de laagste motorrijtuigenbelasting.
  6. Leasemaatschappijen kunnen de leaseauto’s die na afloop van de leaseperiode worden ingeleverd vaak goed verkopen. De leaseauto’s worden verkocht in hun eigen occasioncentrum of ze worden afgestoten naar de autohandel.

Een private leasemaatschappij kan dus profiteren van diverse schaalvoordelen. Dat maakt het mogelijk om de leaseauto’s aan te bieden tegen een scherp tarief. Private lease kan daarom goedkoper zijn dan het zelf kopen van een nieuwe auto. Je rijdt in een nieuwe auto zonder je spaargeld te gebruiken of een lening af te sluiten.