access_time Geplaatst op dinsdag 28 januari 2020 | Terug naar het overzicht

Soms worden leasecontracten vroegtijdig opgezegd. Bijvoorbeeld omdat leaserijders een voordeliger contract kunnen afsluiten bij een andere maatschappij. Of omdat ze graag in een nieuwer model auto willen rijden. Een andere reden van voortijdige beëindiging van het contract kan het afsluiten van een hypotheek zijn. Of het maken van vele extra kilometer, waardoor je steeds moet bijbetalen. Allemaal oorzaken, waardoor het opzeggen van je contract de beste optie is. Toch kun je een private leasecontract niet zomaar opzeggen. Daar zitten behoorlijke gevolgen aan vast. Het is goed om daar van te voren rekening mee te houden.

Overname in plaats van afkoop

Wil je je leasecontract vroegtijdig beëindigen? Dan volgt er in de meeste gevallen een boete van de leasemaatschappij. Door die hoge kosten proberen zij te voorkomen dat leaserijders steeds willen overstappen op een andere auto, terwijl hun contract nog loopt. Als je je contract voortijdig beëindigt, moet je een afkoopsom betalen plus een extra boete. Die zal bij courante modellen lager liggen dan bij minder voorkomende modellen. Om deze kosten te voorkomen, kun je je private leasecontract door iemand anders laten overnemen. Zo hoef je geen afkoopsom en boete te betalen. Deze optie is voor jou én voor de leasemaatschappij dus een prima optie.

Bemiddeling door leasemaatschappij

Het overnemen van een leasecontract is voor veel mensen een aantrekkelijke mogelijkheid. Zo kunnen ze in een relatief nieuwe auto rijden en zitten ze niet aan een lange overeenkomst vast. Veel leasemaatschappijen bemiddelen bij de overname van een leasecontract. Zo weten ze in elk geval zeker dat het leasecontract wordt afbetaald. Voor deze service rekenen zij wel administratie- en bemiddelingskosten. Maar die staan in geen verhouding met de afkoopsom, die je anders zou moeten betalen. Weet je zelf iemand die je leasecontract zou willen overnemen? Dan kun je besparen op de bemiddelingskosten.