Kiezen voor een private lease contract

access_time Geplaatst op Wednesday 26 June 2019 | Terug naar het overzicht

Soms worden er leaseauto’s aangeboden voor een erg aantrekkelijke leaseprijs. Een erg lage leaseprijs is soms minder aantrekkelijk dan het op het eerste gezicht lijkt. Zowel de opbouw van het leasebedrag als de voorwaarden kunnen namelijk per leasemaatschappij verschillen.

Waar je op moet letten

Is een opvallend laag leasebedrag per maand wel zo aantrekkelijk al het op het eerste gezicht lijkt? Let in ieder geval op het volgende:

  1. Wellicht is de leaseauto een kale auto, zonder airco en radio. Het lage leasebedrag is dan minder aantrekkelijk.
  2. Het is waarschijnlijk een leasecontract met een lange looptijd, want bij een langere looptijd wordt het maandbedrag lager. Vraag je af of deze lange looptijd wel bij je past. Let ook op het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden. Wellicht zijn dat bij een leaseaanbieding maar 5.000 kilometers. Vraag je ook af of het aantal kilometers past bij je wensen.
  3. Let bij een goedkope leaseaanbieding goed op welke kosten in het leasetarief zitten. Zijn bijvoorbeeld ook de inzittenden verzekerd, is een rechtsbijstandsverzekering inbegrepen, is er pechhulp in binnen- en buitenland en vervangend vervoer geregeld?
  4. Wat gebeurt er als je het contract vanwege persoonlijke omstandigheden, zoals echtscheiding, ontslag of ziekte, moet ontbinden? Is dat bij dit goedkope leasecontract goed gereld, of moet je veel extra kosten of een boete betalen? Extra kosten en een boete maken het goedkope leasecontract minder aantrekkelijk.
  5. Heeft het goedkope leasecontract gunstige voorwaarden bij het rijden van meer of minder kilometers? Moet je veel bijbetalen per kilometer als je meer kilometers rijdt dan is afgesproken? Is het wellicht mogelijk om op te schuiven naar een grotere kilometerbundel? Krijg je geld terug als je onder het aantal afgesproken kilometers blijft? Als goede voorwaarden op dit punt ontbreken, dan wordt een goedkope leaseaanbieding een stuk minder aantrekkelijk.
  6. Let op de hoogte van het eigen risico. Dit kan oplopen tot 500 euro. Heb je schade aan je leaseauto en kan de leasemaatschappij die schade niet verhalen op een derde partij? Dan wordt er een beroep gedaan op het eigen risico.
  7. Wellicht moet je bij een goedkope leaseaanbieding een borg betalen. Je moet dan voor het ingaan van het leasecontract het leasetarief voor een of meerdere maanden betalen.