access_time Geplaatst op zaterdag 24 augustus 2019 | Terug naar het overzicht

Het leasen van een auto was tot voor kort altijd een langlopende affaire. Bij private lease hebben leasecontracten doorgaans een looptijd van minimaal twee of drie jaar. Die lange looptijd kan een nadeel zijn. Je kunt je leasecontract alleen kosteloos opzeggen als er iets onverwachts gebeurt, zoals een echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Heb je geen goede reden? Dan betaal je vaak een boete. Bovendien moet je bij overschrijding van het met de leasemaatschappij afgesproken aantal kilometers per jaar een bepaald bedrag bijbetalen. Een langlopend leasecontract is dus niet in alle situaties aantrekkelijk. Er zijn situaties dat flexibel leasen, een door steeds meer private leasemaatschappijen geboden mogelijkheid, een aantrekkelijke optie is.

Voordelen van flexibel leasen of shortlease

Met private flexlease kies je voor meer flexibiliteit. Je hoeft je geen zorgen meer te maken als je bijvoorbeeld van baan verandert. Flexibel leasen is het leasen van een auto voor een korte periode. Je kunt bijvoorbeeld twee maanden een auto leasen. Dankzij deze vorm van leasen, die ook wel shortlease wordt genoemd, kun je voorkomen dat je minimaal twee jaar in een leaseauto moet rijden die je wellicht niet meer wilt of kunt betalen. Leasecontracten kunnen bij private flexlease doorgaans maandelijks worden opgezegd.

Nadeel van flexibel leasen of shortlease

Flexibel leasen heeft ook een nadeel. Het is niet de voordeligste optie om een auto te leasen. Je betaalt vaak een paar tientjes per maand extra. Weet je vrijwel zeker dat je vier jaar in dezelfde leaseauto rijdt? Kies dan dus voor een leasecontract met een looptijd van vier jaar.

Wanneer is een kortlopend contract het overwegen waard?

Enkele voordelen van flexibel leasen zijn inmiddels genoemd. Dat zijn dus ook redenen om te kiezen voor flexibel leasen of shortlease. Ook in de volgende situaties kun je overwegen om die keuze te maken:

  • Overbrugging. Stel dat je een nieuwe leaseauto hebt besteld die niet direct leverbaar is. Met shortlease kan die periode prima worden overbrugd.
  • Bepalen voorkeur. Weet je niet zeker of je je voorkeur hebt voor leasen of kopen van een auto? Met een kortlopend leasecontract kun je hoogstwaarschijnlijk te weten komen wat je voorkeur heeft.
  • Uitproberen auto. Wil je bijvoorbeeld proberen of het rijden in een elektrische leaseauto goed bevalt? Met een flexibel leasecontract is dat mogelijk.