access_time Geplaatst op maandag 09 september 2019 | Terug naar het overzicht

Heb je vakantieplannen? Natuurlijk kun je op vakantie met je private leaseauto. Ga je naar het buitenland? Zorg dan dat je goed voorbereid op weg gaat. Door een goede voorbereiding kun je problemen in het buitenland voorkomen.

Dingen waar je op moet letten als je op reis gaat met je private leaseauto

  • Je hebt met je leasemaatschappij een maximaal aantal kilometers per jaar afgesproken. Wordt dat aantal wellicht overschreden door een lange vakantiereis of passen de kilometers binnen de gemaakte afspraak? Bedenk dat je bij meer gereden kilometers moet bijbetalen.
  • Met een private leaseauto mag je niet in alle landen rijden. In het leasecontract staat vermeld in welke landen je wel mag rijden.
  • Neem je groene kaart mee. Op de groene kaart staat vermeld in welke landen je leaseauto verzekerd is. Belangrijk om te weten, want er kan altijd iets gebeuren tijdens je vakantie in het buitenland.
  • Neem de juiste autodocumenten mee. Neem dus niet alleen de in sommige landen nog verplichte groene kaart mee, maar ook je rij- en kentekenbewijs. Aangeraden wordt om ook een Europees schadeformulier mee te nemen. Een eventuele schade kan dan sneller worden afgehandeld.
  • Heb je pech of schade in het buitenland? Dan wil je natuurlijk toereikend zijn verzekerd. Is dat het geval? Check dus wat over de verzekering bij pech en schade in het buitenland is vermeld in je leasecontract. Wellicht ben je niet toereikend verzekerd voor pech- en ongevallenhulp. Je kunt daar dan zelf een verzekering voor afsluiten.
  • Kom je tijdens je vakantie in diverse landen? Dan moet je controleren of de leaseauto voorzien is van de juiste tolvignetten. Kom je in Duitse steden of in Parijs? Zorg dan dat je private leaseauto is voorzien van de juiste milieustickers.
  • Zorg ook dat je de juiste spullen meeneemt. Er zijn landen waar het verplicht is om veiligheidshesjes, een gevarendriehoek en reservelampjes bij je te hebben. In Frankrijk is het verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben. De voorschriften kunnen dus per land verschillen.
  • Uiteraard kijk je de auto voor het vertrek naar het buitenland nog even na, Je controleert bijvoorbeeld het oliepeil, de ruitenwisser- en koelvloeistof en de bandenspanning.

Wellicht kun je je leaseauto tijdelijk vervangen door een grotere leaseauto

Bij veel leasemaatschappijen is het tegenwoordig mogelijk om je ‘gewone’ leaseauto tijdelijk te vervangen door een grotere leaseauto. Dat is wel zo handig op vakantie, Voor het kunnen beschikken over een vakantieauto tijdens je vakantie betaal je maandelijks enkele tientjes per maand extra.