access_time Geplaatst op woensdag 17 juli 2019 | Terug naar het overzicht

Je kunt niet alleen een nieuwe auto leasen. Het is ook mogelijk om een tweedehands auto te leasen. Je kunt je de vraag stellen of het leasen van een tweedehandsauto een voordeliger optie is dan het leasen van een nieuwe auto.

Vaststellen van het tarief voor het leasen van een tweedehands auto

Bekend is dat het rijden in een tweedehandsauto doorgaans voordeliger is dan het rijden in een nieuwe auto. Toch is het leasebedrag van een gebruikte auto niet altijd lager dan het leasebedrag voor een nieuwe auto. Waarom niet? Omdat het leasebedrag wordt bepaald door factoren als de inkoopprijs, de waardedaling en de reparatie- en onderhoudskosten.

Waardevermindering en onderhoud van een tweedehandsauto

Het leasetarief van een tweedehands auto wordt onder andere bepaald door de restwaarde en door de reparatie- en onderhoudskosten. De waardevermindering van een tweedehandsauto is natuurlijk aanmerkelijk minder dan de waardevermindering van een nieuwe auto. De reparatie- en onderhoudskosten zijn bij een tweedehands auto hoogstwaarschijnlijk aanmerkelijk hoger.

De factoren inkoopprijs, waardedaling en reparatie- en onderhoudskosten zorgen ervoor dat de verschil tussen het maandtarief voor het leasen van een tweedehandsauto en het maandtarief voor het leasen van een tweedehands auto doorgaans gering is. Daarom zal er doorgaans gekozen worden voor het leasen van een nieuwe auto.

Leasemaatschappijen profiteren bij nieuwe auto’s van inkoopvoordelen

Nieuwe auto’s worden door een leasemaatschappij vaak op grote schaal ingekocht. Ze krijgen korting van de importeur. Die korting komt deels ten goede van het maandelijkse leasetarief voor een nieuwe auto. Het is een van de redenen dat voor nieuwe auto’s scherpe leasetarieven in rekening kunnen worden gebracht. Bij tweedehands auto’s heeft de leasemaatschappij dit inkoopvoordeel niet, want er worden veel minder tweedehandsauto’s tegelijkertijd gekocht. Soms gaat het zelfs om een enkel exemplaar.