Private leasen en de BKR

access_time Geplaatst op Saturday 14 December 2019 | Terug naar het overzicht

Veel leasemaatschappijen registreren een private leasecontract bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Daarbij wordt gekeken of je geen schulden hebt en wordt je private leasecontract genoteerd. Toch gebeurt dat niet altijd. Eigenlijk maakt het voor je private lease zelf niet zoveel uit of er wel of geen BKR- registratie plaatsvindt. Je gaat hoe dan ook een contract met betalingsverplichtingen aan. Daarom is het altijd verstandig van te voren een goede berekening van de kosten te maken. Zo ga je geen verplichting aan die je later toch niet blijkt na te kunnen komen. Voor andere zaken kan een BKR-registratie vanwege een private leasecontract wel van invloed zijn.

Wel of geen BKR-registratie?

Of er een BKR-toetsing en -registratie plaatsvindt, hangt af van de leasemaatschappij waarbij je een contract afsluit. Private leasemaatschappijen die zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease registreren altijd hun leasecontracten bij het BKR of een vergelijkbare instantie. Wil je liever geen BKR-registratie voor je private leasecontract? Dan zoek je een leasemaatschappij, die deze voorwaarde niet toepast. Het is altijd raadzaam de tarieven en voorwaarden van verschillende private leasebedrijven met elkaar te vergelijken, zodat je goed voorbereid een contract afsluit.

Invloed op je hypotheek

Heb je een hypotheek en wordt je private leasecontract genoteerd bij het BKR? Dan heeft dat meestal weinig gevolgen. Andersom is het een ander verhaal: sommige kredietverstrekkers verlagen het maximale maandelijkse hypotheekbedrag, omdat er een BKR-registratie voor een private leasecontract bestaat. Een leasecontract wordt namelijk gezien als langdurige betalingsverplichting. Het is daarom belangrijk om bij verhuisplannen je goed te laten informeren door een financieel adviseur. Zo heb je een duidelijk plaatje voor je verdere stappen gaat ondernemen.

Vervallen van BKR-notering

Lukt het je niet om aan je betalingsverplichtingen te voldoen? Dan loop je kans op een negatieve BKR-registratie. In dat geval kun je geen nieuwe leningen of contracten afsluiten. Een BKR-toetsing en -registratie heeft vaak een negatieve bijsmaak, maar is er puur op gericht om je financiële lasten draagbaar en gezond te houden. Is je private leaseperiode beëindigd? Dan blijft de registratie nog vijf jaar genoteerd bij het BKR, met een duidelijke begin- en einddatum. Zo is duidelijk dat jij geen financiële verplichtingen meer hebt bij de leasemaatschappij. Flexibele private leasecontracten vervallen na de verplicht vastgezette termijn en een opzegperiode. Op hetzelfde moment vervalt ook de BKR-registratie.