access_time Geplaatst op woensdag 25 september 2019 | Terug naar het overzicht

Een ondernemer mag rijden in een private leaseauto. Met deze leaseauto kan en mag hij ook zakelijke ritten maken. Is de private leaseauto daarom te beschouwen als een aftrekpost? Het is een vraag die moet worden beantwoord.

Private lease en de zzp’er

Ben je een zzp’er met een private leaseauto? Dan mag je je private leaseauto natuurlijk gebruiken voor zakelijke ritten. Aftrekbaar van de belasting zijn deze zakelijke ritten echter niet. Zowel de ritten voor privédoeleinden, zoals boodschappen doen en met vakantie, als de zakelijk gereden kilometers zijn kosten die in principe niet door de belastingdienst worden betaald. Je kunt de kosten van je leasecontract dus niet aftrekken van de door jou te betalen belasting.

Ritjes naar een zakelijke afspraak zijn wel aftrekbaar

Er zijn toch zakelijke kilometers in je private leaseauto die je als zzp’er niet helemaal zelf hoeft te betalen? Welke dat zijn? Je mag 19 cent per kilometer aftrekken van je inkomstenbelasting als je met je leaseauto naar een zakelijke afspraak rijdt. Een gedeelte van de zakelijke kilometers zijn dus toch aftrekbaar. Wellicht gebruik je je leaseauto regelmatig om naar een zakelijke afspraak aan de andere kant van het land te rijden. Dan kun je een behoorlijk bedrag aftrekken van je inkomstenbelasting.

Je hebt niets te maken met fiscale bijtelling

Een ondernemer die rijdt in een private leaseauto komt, zowel bij zakelijke als bij privé gereden kilometers, gelukkig niet in aanmerking voor fiscale bijtelling. Die kostenpost blijft hem, in tegenstelling tot mensen die rijden in een leaseauto van hun werkgever en die met die leaseauto meer dan 500 kilometer privé rijden, bespaard. Uiteraard hoeven ook particulieren die rijden in een private leaseauto geen fiscale bijtelling, dus geen extra inkomstenbelasting, te betalen.