access_time Geplaatst op vrijdag 18 oktober 2019 | Terug naar het overzicht

Helaas is private lease niet voor iedereen weggelegd. Waarom niet? Omdat je natuurlijk wel in staat moet zijn om het maandelijkse leasebedrag te betalen. Is er wellicht een minimuminkomen dat je nodig hebt om in aanmerking te komen voor private lease?

Leasemaatschappijen doen altijd een kredietcheck

Natuurlijk heeft ook een leasemaatschappij graag veel klanten. Ze zitten echter niet te wachten op wanbetalers. Ze willen weten of een klant zich een leaseauto kan veroorloven. Daarom wordt er door leasemaatschappijen bij het aangaan van een private leasecontract eerst een kredietcheck gedaan. Een kredietcheck is niet alleen maar het raadplegen van het loonstrookje. Ook je uitgaven zijn uiteraard van belang. Geef je bijvoorbeeld maandelijks geld uit aan het aflossen van een persoonlijke lening? Je hebt dan maandelijks minder geld over om te besteden. Er moet gezonde balans zijn tussen je inkomsten en je uitgaven. De leasemaatschappij bekijkt of je in staat bent om het maandelijkse leasebedrag netjes te betalen. Deze kredietcheck beschermt overigens niet alleen de leasemaatschappij tegen mogelijke wanbetalers. Je wordt zelf ook beschermd, omdat dankzij de kredietcheck kan worden voorkomen dat je verder in de schulden raakt.

Je moet voldoen aan de draagkrachtnorm

Om in aanmerking te komen voor private lease moet je voldoen aan de draagkrachtnorm. Wat is de draagkrachtnorm? Het bedrag dat je je na betaling van alle vaste maandlasten overhoudt. Deze draagkrachtnorm, een bepaald bedrag, wordt ieder jaar opnieuw door de overheid vastgesteld. Leasemaatschappijen gebruiken dit bedrag als leidraad. Meer informatie over de draagkrachtnorm, ook wel leennorm genoemd, kun je vinden op de website van het keurmerk Private Lease.

Welk inkomen heb je nodig om in aanmerking te komen voor private lease?

Aan het minimuminkomen dat je nodig hebt om in aanmerking te komen voor private lease zijn geen wettelijke eisen gesteld. Uiteraard willen de leasemaatschappijen, zoals al eerder opgemerkt, wel graag weten of je in staat bent om het maandelijkse leasebedrag netjes te betalen. Heb je een regelmatig inkomen en een bijpassend uitgavenpatroon? Vaak kom je dan in aanmerking voor private lease. Als je geen vast inkomen hebt, bijvoorbeeld omdat je zzp’er bent of omdat je een tijdelijk contract hebt, dan zul je moeten aantonen dat je maandelijks kunt beschikken over voldoende inkomsten. Heb je een werkloosheidsuitkering? Helaas beschik je dan doorgaans niet over voldoende inkomen om in aanmerking te komen voor het leasen van een auto.