Schadevrijejaren bij private lease

access_time Geplaatst op Monday 18 November 2019 | Terug naar het overzicht

Heb je een eigen auto met autoverzekering, dan bouw je schadevrije jaren op. Een private leaseauto is echter verzekerd door de leasemaatschappij. Kun je je schadevrije jaren dan wel laten doorberekenen als je een private leaseauto gaat rijden? Meestal is dat niet het geval en betaal je gewoon de standaard leaseprijs. Geen extra voordeel door je schadevrije jaren dus. Slechts een paar leasemaatschappijen houden rekening met je maximale no-claimkorting en geven korting op het leasebedrag.

Roy-Data

De schadevrije jaren, die je bij je autoverzekering hebt opgebouwd, staan geregistreerd in de Roy-Data database. Daar zijn maar enkele leasemaatschappijen op aangesloten. Andere maatschappijen zijn nog bezig dat te doen. Als je een private leaseauto gaat rijden via één van deze leasebedrijven, blijven je schadevrije jaren wel gewoon geldig. Zowel de jaren voor als tijdens de leaseperiode tellen mee. Let er wel op dat de leasemaatschappij de schadevrije jaren op naam van jou, als bestuurder zet. Daar moet je meestal even apart om vragen.

Beperkt houdbaar

Als je 3 jaar geen eigen auto of autoverzekering meer hebt, komen je schadevrije jaren te vervallen. Houd daar dus rekening mee als je een auto wilt gaan rijden via private lease. In dat geval is het belangrijk een leasemaatschappij te kiezen, die is aangesloten op de Roy-Data om te zorgen dat je schadevrije jaren niet verloren zullen gaan. Ook bij de leasemaatschappijen zijn schadevrije jaren beperkt houdbaar. In de meeste gevallen blijven ze 2 tot 3 jaar geldig. Let hierop bij de keuze van een private leasecontract. Nu steeds meer mensen kiezen voor private lease, wordt verwacht dat meer leasemaatschappijen zich zullen aansluiten op de Roy-Data.

Hoe zit het met schade bij een private leaseauto?

Als jij als bestuurder schade veroorzaakt met je private leaseauto, zal de leasemaatschappij in veel gevallen het eigen risico of de premie verhogen. Is de auto total loss verklaard, komt het contract in de meeste situaties te vervallen. Niet altijd wordt de premie verhoogd bij het veroorzaken van schade. Private leasemaatschappijen met een keurmerk berekenen alleen een hoger eigen risico. Hiermee voldoen ze aan de voorwaarden om consumenten eerlijke voorwaarden te bieden en te hoge leasekosten te voorkomen.