Private lease in coronacrisis

access_time Geplaatst op woensdag 26 augustus 2020 | Terug naar het overzicht

Momenteel wordt de hele wereld getroffen door het coronavirus (COVID-19). Dit heeft grote gevolgen voor onze samenleving. We krijgen dan ook enorm veel vragen over welke gevolgen het coronavirus heeft op private lease. We hebben de meest voorkomende punten voor je op een rijtje gezet:

Ik wil graag mijn private leasecontract tussentijds beëindigen

Je kunt na een leaseperiode van 1 jaar je private leasecontract tussentijds beëindigen. Hiervoor moet je een opzegtermijn van 1 maand in acht nemen. Bij opzegging dien je een opzeggingsvergoeding te betalen. De hoogte hiervan verschilt per leasemaatschappij. Voordat je wilt opzeggen kun je eerst met de leasemaatschappij samen naar je huidige financiële situatie kijken. Wellicht kan er een betalingsregeling worden getroffen of kan jouw private leaseauto worden gewijzigd naar een goedkopere private leaseauto. Informeer bij je leasemaatschappij naar de mogelijkheden voor een passende oplossing.

Wordt mijn bestelde private leaseauto nog op tijd afgeleverd?

De meeste leasemaatschappijen waar wij mee samenwerken hebben een ruime voorraad aan nieuwe auto’s. Je bestelde auto zal dus gewoon op tijd en volgens afspraak worden geleverd. Er zijn ook auto’s die nog gefabriceerd moeten worden bij de desbetreffende fabriek. Dit kan zorgen voor uitstel van levering. In dit geval zal de leasemaatschappij samen met jou naar een passende oplossing kijken. Je krijgt dan bijvoorbeeld tijdelijk een gelijkwaardige auto die wel op voorraad is totdat je bestelde auto geleverd is.

Ik rijd nu veel minder kilometers dan ik heb vastgelegd in mijn leasecontract

Dit is momenteel een veel voorkomende situatie. Het merendeel van Nederland werkt thuis en hierdoor staat de leaseauto veel meer stil. Je maakt dus veel minder kilometers dan verwacht. Aan het einde van het jaar geef je de kilometerstand door aan jouw leasemaatschappij. De kilometers zullen dus aanzienlijk minder zijn dan jouw afgesloten kilometerbundel. Je zult hiervoor dan ook een vergoeding krijgen voor het aantal minder gereden kilometers. Hoe hoog deze vergoeding is per minder gereden kilometer verschilt per leasemaatschappij. Wil je dit graag weten? Neem dan even contact op met de leasemaatschappij waar jij een leasecontract hebt afgesloten.

Kan het leasecontract kosteloos worden opgezegd bij overlijden?

Wanneer je overlijdt kan je private leasecontract direct kosteloos worden opgezegd door een van jouw nabestaanden.

Mijn leasecontract loopt af, hoe zit het met het inleveren van mijn auto?

De auto moet op een afgesproken dag en plaats worden ingeleverd bij de leasemaatschappij. Er zijn situaties denkbaar dat je tijdens de coronacrisis niet in staat bent om de auto terug te brengen bij de leasemaatschappij. Mocht deze situatie zich voordoen, dan kan je contact op nemen met de leasemaatschappij om uitstel aan te vragen. Je zult dan extra kosten moeten betalen voor de periode dat je de leaseauto langer hebt afgesloten dan is overeengekomen in het leasecontract. Deze kosten zijn maximaal gelijk aan de kosten van jouw termijnbedrag. Lever je bijvoorbeeld de leaseauto 15 dagen later in. Dan kun je deze dagen delen door het termijnbedrag.

Ik heb ontslag gekregen en kan niet meer voldoen aan mijn betalingsverplichtingen

We denken er liever niet over na, maar het zou voor kunnen komen dat je werkgever failliet gaat en jij je baan verliest. In dit geval kan het voorkomen dat je niet meer aan je betalingsverplichtingen kan voldoen. Er zijn in dit geval twee opties mogelijk:

  1. Wanneer je aan kunt tonen dat je geraakt bent door de coronacrisis en je niet meer kan voldoen aan je betalingsverplichtingen kan je een betalingsregeling treffen. Neem zo snel mogelijk contact op met je leasemaatschappij en voorkom zo achterstandsregistraties bij de BKR!
  2. Wanneer het eerste jaar van je leasecontract verstreken is kun je het leasecontract tussentijds beëindigen. Meer hierover vind je bij het punt: ‘’ik wil graag mijn private leasecontract tussentijds beëindigen’’.

Ik ben ZZP’er en mijn inkomsten lopen hierdoor terug. Ik kan hierdoor niet voldoen aan mijn betalingsverplichtingen

Ook voor zelfstandig Nederland zijn dit abnormale tijden en wordt een groot deel van de ZZP’ers hard getroffen door de coronacrisis. Denk hierbij aan de horeca, dienstverlening, toerisme, artiesten, kappers en ga zo maar door. Ook voor ZZP’ers zijn de bovengenoemde oplossingen van toepassing. Denk hierbij aan de betalingsregeling en het beëindigen van het leasecontract.

Mocht je nu nog specifieke vragen hebben, neem dan even contact met ons op via het contactformulier.