Private lease zonder BKR

access_time Geplaatst op Tuesday 14 February 2023 | Terug naar het overzicht

Wanneer je een auto leaset, levert dit je vaak een BKR-registratie op. Het merendeel van de leasemaatschappijen registreert een private leasecontract namelijk bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Zo’n registratie kan nadelige gevolgen hebben, want je kunt er bijvoorbeeld minder geld door lenen. Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Dan denk je misschien niet dat het een goed moment is om privé een auto te leasen. Gelukkig kan dit wel, want er zijn leasemaatschappijen die een leasecontract niet registreren bij het BKR.

Is een BKR-registratie negatief?

De meeste mensen zien een BKR-registratie als iets negatiefs. Maar is dit eigenlijk wel terecht? Nee, als je het ons vraagt niet. Wanneer je keurig aan jouw betalingsverplichtingen voldoet, kan het juist ook in je voordeel werken. Een BKR-registratie kan in dat geval namelijk een bewijs van goed gedrag zijn. Wil je in de toekomst bijvoorbeeld een lening afsluiten? Dan wordt dit een stuk makkelijker als uit het BKR-register blijkt dat je geen wanbetaler bent. Een geldverstrekker is dan sneller geneigd om je een lening te verstrekken.

Heb je een negatieve BKR-registratie en wil je een auto leasen? Dan is de kans klein dat dit je gaat lukken. Veel leasemaatschappijen kijken namelijk eerst of je in het BKR-register staat voordat ze jou een contract voorschotelen, ook als ze zelf private lease zonder BKR aanbieden. Als zij zien dat je momenteel al een negatieve registratie hebt, lopen ze risico door jou een contract af te laten sluiten. Het is namelijk goed mogelijk dat je ook nu niet aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen en daar ondervindt een leasemaatschappij de negatieve gevolgen van.

Redenen om voor private lease zonder BKR te kiezen

Ondanks dat een BKR-registratie niet negatief hoeft te zijn, zijn er genoeg mensen die liever niet in dit register willen staan. Hier zijn verschillende redenen voor op te voeren. Een BKR-registratie kan bijvoorbeeld invloed hebben op een hypotheekaanvraag. Voordat een geldverstrekker jou een lening verstrekt, wordt er een blik op het BKR-register geworpen. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat een geldverstrekker jouw hypotheekaanvraag afkeurt.

Een BKR-registratie betekent overigens niet dat een hypotheekaanvraag standaard afkeurt, want dat is niet het geval. Veel mensen die in dit register staan kunnen namelijk ‘gewoon’ een hypotheek afsluiten. Wel kun je vaak een minder hoog bedrag lenen dan wanneer je niet in het BKR-register staat. Als je niet genoeg kunt lenen voor de woning die je op het oog hebt, kan deze uiteindelijk aan je neus voorbijgaan door een BKR-registratie.

Keurmerk Private Lease

De meeste leasemaatschappijen zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Dit keurmerk is in 2016 ingevoerd. Een leasemaatschappij die hierbij aangesloten is, registreert een leasecontract altijd bij het BKR. Aanvankelijk werd ‘slechts’ 65 procent van het totale leasebedrag geregistreerd, maar sinds 1 april 2022 wordt het volledige bedrag vastgelegd. Lease je een auto voor 250 euro per maand en sluit je een contract af voor 60 maanden? Dan levert dit je een BKR-registratie van 15.000 euro op.

Heeft private lease zonder BKR jouw voorkeur? Ga dan op zoek naar een leasemaatschappij die niet bij het Keurmerk Private Lease is aangesloten. Je denkt misschien dat het lastig is om zo’n bedrijf te vinden, maar dat is niet het geval. Als je op het internet ‘private lease zonder BKR’ intypt, kom je een aantal leasemaatschappijen tegen die een contract niet registeren bij het Bureau Krediet Registratie. In dat geval hoef je niet bang te zijn voor eventuele nadelen die aan zo’n registratie hangen.

Mogelijkheden zijn niet eindeloos

Wie denkt dat de mogelijkheden eindeloos zijn als hij voor private lease zonder BKR kiest, komt van een koude kermis thuis. Het is namelijk niet zo dat je maar zo voor de duurste van de duurste auto kunt kiezen. Ook bij leasemaatschappijen die niet aangesloten zijn bij het Keurmerk Private Lease moet je namelijk aan kunnen tonen dat je het maandelijkse bedrag op kunt hoesten. Daarom vragen zij je bijvoorbeeld om een recent loonstrookje. Op deze manier beperken zij het risico dat een klant na het afsluiten van het leasecontract niet aan de betalingsverplichting kan voldoen.