Van zakelijke lease naar private lease

access_time Geplaatst op Friday 06 December 2019 | Terug naar het overzicht

Als je van een zakelijke auto naar een privé auto gaat, kun je je afvragen wat de beste optie is. Een eigen auto aanschaffen of kiezen voor private lease? Steeds meer bedrijven bieden hun medewerkers de keuze tussen een nieuwe zakelijke lease auto of een mobiliteitsbudget. Dat budget is bestemd om je persoonlijke vervoer te regelen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een business card voor de trein is, een eigen auto aanschaffen of een private lease auto nemen. Er zijn dus zeker mogelijkheden om van zakelijke lease naar private lease te gaan.

Verschillen tussen zakelijke lease en private lease

Tussen zakelijke lease en private lease zitten duidelijke verschillen. Bij een zakelijke lease auto stelt de werkgever de auto tot je beschikking en rijd je daar ook privé mee. De belastingdienst ziet dat als gedeeltelijk loon in natura. Daarom moet je fiscale bijtelling voor je privégebruik betalen, een bepaald percentage van de nieuwwaarde van de auto, dat verrekend wordt met je inkomen. Private lease is daarentegen volledig gericht op jou als consument. Alle aangegeven prijzen zijn inclusief btw en de algemene voorwaarden vallen onder de consumentenwetgeving en het huurrecht. Bij private lease betaal je dan ook geen bijtelling.

Hoe zit het met de kosten?

Bij een zakelijke lease auto heb je alleen met de bijtelling van je privégebruik en eventuele brandstofkosten te maken. Als je een private lease auto hebt, betaal je naast de brandstofkosten ook je leasecontract. Deze kosten zijn meestal hoger dan die van de fiscale bijtelling, maar je kunt ze betalen uit je mobiliteitsbudget. Bovendien heb je bij private lease een ruimere keuze uit beschikbare auto’s en minder administratie dan bij zakelijke lease. Of het overstappen naar private lease voor jou voordeliger is, hangt af van het mobiliteitsbudget. Dat kan per bedrijf namelijk verschillen. Bereken daarom goed wat voor jou de beste oplossing is.

Wat is hetzelfde bij zakelijke lease en private lease?

In beide gevallen weet je financieel precies waar je aan toe bent. Bij een zakelijke lease auto krijg je vaak een tankpas en bij een private lease auto heb je van te voren bedacht hoe groot je kilometerbundel is, en daarmee je brandstofverbruik. Geen grote verrassingen dus. Bij zowel zakelijke lease als private lease regelt de leasemaatschappij het onderhoud, de verzekering en vervangend vervoer. Ook pechhulp en het vervangen van banden zit soms bij het leasecontract ingesloten. Heb je schade aan je lease auto, die onder werktijd is ontstaan, dan betaalt je werkgever het eigen risico. Dat geldt voor zowel een zakelijke lease auto als een private lease auto.