access_time Geplaatst op dinsdag 11 februari 2020 | Terug naar het overzicht

Als je een private leaseauto rijdt, is de wegenbelasting inbegrepen bij het leasecontract. Het bedrag dat je aan wegenbelasting moet betalen, is meegenomen in de vaste maandelijkse kosten. De hoogte van de wegenbelasting wordt bepaald door een aantal factoren. In de eerste plaats is dat het soort private leaseauto dat je rijdt en het gewicht daarvan. Daarnaast is de provincie waarin je woont bepalend, evenals de soort brandstof en de mate van CO2-uitstoot van je auto. Het kan voorkomen dat de wegenbelasting door de overheid verhoogd wordt tijdens je leaseperiode. Die verhoging zal dan doorberekend worden in het maandelijkse leasebedrag.

Is het terecht dat de leasemaatschappij het maandbedrag verhoogt?

Leasemaatschappijen bieden scherpe leasecontracten aan waarin de wegenbelasting, verzekering en onderhoud van de auto zijn inbegrepen. Dat maakt private lease voor veel mensen erg aantrekkelijk. Als de overheid besluit de wegenbelasting in de provincie waar je woont te verhogen, moet de leasemaatschappij dus meer gaan betalen. Daarom zullen ze deze kosten doorbelasten aan jou als private leaserijder. Dit is een eerlijke zaak, omdat de leasemaatschappij anders zou moeten toeleggen op de maandelijkse autokosten. Verhogen van het maandbedrag mag alleen in bepaalde gevallen, die staan beschreven in je leasecontract.

Wijzigingen maandbedrag

Niet alleen de wegenbelasting kan voor een verhoging van het maandelijkse bedrag zorgen. Ook een verhoging van de assurantiebelasting of een aanpassing in de BTW zullen er effect op hebben. Dit zijn beslissingen vanuit de overheid, waar de leasemaatschappij geen invloed op heeft. Een andere reden voor een hoger maandbedrag kan een wijziging in je kilometerverbruik zijn. Als je veel meer bent gaan reizen voor je werk bijvoorbeeld. Je zult dan meer kilometers rijden dan in je bundel zijn opgenomen. In dat geval zul je een grotere bundel nodig hebben. Daarvoor betaal je een hoger maandelijks bedrag.