Auto verlichting private lease

access_time Geplaatst op Sunday 01 December 2019 | Terug naar het overzicht

Het wordt weer eerder donker! Het zicht wordt deze tijd van het jaar weer verminderd door regen of mist. Voor je eigen veiligheid en de veiligheid van de medeweggebruikers is het dus erg belangrijk dat je goed zichtbaar bent in het verkeer. Tegenwoordig zijn alle private lease auto’s uitgevoerd met automatische dagrijverlichting. Deze automatische stand van je verlichting zorgt er voor dat er overdag gereden wordt met dagrijverlichting. Wanneer het donker wordt schakelt deze automatisch over naar dimlicht. Klein probleem; bij niet alle automerken worden dan ook direct de achterlichten ingeschakeld! Hierdoor kán het voor komen dat je auto bij mist of slecht weer alleen de dagrijverlichting van de koplampen inschakelt. Het advies van mijnprivatelease.com is dan ook om áltijd met dimlicht te rijden! Zelfs op lichte dagen. Het vergroot je zichtbaarheid; en daarmee dus ook de veiligheid van jou en anderen.

Nog even de verschillende soorten verlichting op een rij;

Stadslicht

Een ietwat verouderde benaming. Deze verlichting mag gevoerd worden als je ergens geparkeerd staat. Wanneer je rijdt is het niet toegestaan om alleen stadslicht te voeren.

Dimlicht

De verlichting die standaard gebruikt wordt en die sterk genoeg is om de weg voor je te verlichten. Je gebruikt hem in de avond maar ook overdag.

Dagrijverlichting

Alle auto’s vanaf 2010 zijn uitgevoerd met dagrijverlichting. Dit zijn kleine LED lampjes die naast een fraai uiterlijk, ook de zichtbaarheid van je auto vergroten. Ze verbruiken veel minder stroom dan het dimlicht, wat hier anders voor gebruikt kan worden overdag. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn vaak enkel de voorlampen ingeschakeld, waardoor het toch voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Grootlicht

Deze stand mag alleen gebruikt worden wanneer je het overige verkeer niet hindert. Ook wordt het grote licht wel gebruikt om mede weggebruikers te attenderen op onjuiste of niet deugdelijke verlichting of andere gevaarlijke situaties

Mistlicht

Hier zijn meerdere varianten van. Het mistlicht achter is verplicht; mistlampen voor zijn vaak een optie. Deze twee zijn onafhankelijk van elkaar aan en uit te zetten. Ze mogen alleen gevoerd worden wanneer het zicht door mist of sneeuwval minder is dan 50 meter!