blog je partner in jouw private leaseauto laten rijden

access_time Geplaatst op Friday 15 November 2019 | Terug naar het overzicht

Als je een private lease auto rijdt, is het fijn en gemakkelijk als je partner daar ook gebruik van kan maken. Gelukkig is dat toegestaan. Jij hebt het leasecontract afgesloten en bent verantwoordelijk voor de auto, maar je kunt hem gewoon uitlenen aan je partner of iemand anders. Iedereen met een geldig Nederlands rijbewijs mag in jouw private lease auto rijden. Geen probleem om hem een dagje mee te geven aan de buurvrouw of een goede vriend, die zelf geen auto heeft.

Hoe zit het met schade of een bekeuring?

Natuurlijk kan het voorkomen dat iemand anders schade veroorzaakt met jouw private lease auto. Of dat er een bekeuring op de mat valt voor te hard rijden op een dag dat jij hem had uitgeleend. In dat geval ben je zelf hiervoor verantwoordelijk, omdat het leasecontract op jouw naam staat. Daarom is het belangrijk goede afspraken te maken met degene aan wie je de auto meegeeft. Duidelijkheid over de kosten van een bekeuring of veroorzaakte schade voorkomt vervelende gesprekken achteraf. Je private lease auto is te allen tijde verzekerd, ook als je hem uitleent aan iemand anders.

Let op de voorwaarden

Sommige leasebedrijven stellen eisen aan de bestuurder aan wie je de auto meegeeft. Die moet bijvoorbeeld minimaal 21 jaar zijn en minstens 2 jaar een geldig rijbewijs hebben. Vergelijk daarom altijd de voorwaarden van verschillende leasemaatschappijen als je van plan bent de auto regelmatig uit te lenen. Denk ook om je kilometerbundel. Je hebt een private leasecontract afgesloten voor een maximaal aantal kilometers. Ga je over dat aantal heen, moet je daarvoor betalen. Let daarom altijd goed op hoeveel kilometer degene aan wie je de auto uitleent ermee denkt te gaan rijden.

Samen een private leasecontract afsluiten?

Het is mogelijk om je partner mee te laten tekenen voor het leasecontract. Dit kan nodig zijn om het contract financieel rond te krijgen. Zo draag je samen de verantwoording voor jullie private lease auto. Als je hiervoor kiest, is het erg belangrijk de kleine lettertjes van het leasecontract te lezen. In geval van overlijden van één van beide partijen wordt de ander namelijk verantwoordelijk gehouden voor het private leasecontract. Sommige maatschappijen hebben hiervoor aanvullende voorwaarden, vele andere echter niet. Daarom is het verstandiger te kiezen voor een leasecontract op één naam, waarbij anderen de auto gewoon kunnen gebruiken.