Private lease is een vorm van huren

access_time Geplaatst op Wednesday 03 July 2019 | Terug naar het overzicht

Wil je weten welk bedrag je maandelijks besteedt aan je auto? Overweeg dan om te kiezen voor private lease. Je betaalt dan een vast bedrag per maand. Je hebt de beschikking over een nieuwe auto. De leasemaatschappij is de eigenaar van de auto. Het leasen van een auto daarom een vorm van huren. Na afloop van de looptijd van het leasecontract lever je de auto weer in.

Wat iedereen die overweegt om een auto te leasen moet weten

Het leasen van een nieuwe auto voor een vast maandbedrag lijkt heel aantrekkelijk. Je hoeft je niet meer druk te maken over zaken als wegenbelasting, onderhoud en verzekering. Let op! Er zijn ook weetjes over private lease die niet door iedere leasemaatschappij worden verteld.

  1. Het kopen van een huis. Overweeg je om een huis te kopen? Bedenk dan dat het te betalen maandbedrag voor een leaseauto vaak invloed heeft op de hoogte van een hypotheek. Hoogstwaarschijnlijk is dan het bedrag dat je kunt lenen voor het kopen van een huis een stuk lager.
  2. Een private leasemaatschappij kan leeftijdsgrenzen hanteren. Ben je 75 jaar of ouder? Bij ongeveer de helft van de private leasemaatschappijen kun je dan geen auto meer leasen. Gelukkig zijn er ook private leasemaatschappijen die geen leeftijdsgrens hanteren.
  3. Helaas is contractbreuk soms kostbaar. Er kan altijd iets in je privéleven veranderen. Je financiële situatie verandert omdat je bijvoorbeeld je baan verliest. Niet bij alle leasemaatschappijen kun je dan zomaar, zonder hoge kosten, het bedrag vroegtijdig beëindigen.
  4. Mogen andere bestuurders in je leaseauto rijden? Het antwoord is ja. Ze moeten uiteraard wel in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs.
  5. Verlies van schadevrije jaren. Heb je toen je nog een eigen auto had een hoge no-claimkorting opgebouwd. Bedenk dan dat de opgebouwde schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars maar beperkt geldig zijn. Besluit je om in een leaseauto te gaan rijden? De autoverzekering staat dan op naam van de leasemaatschappij. Na doorgaans drie jaar zonder eigen auto en eigen verzekering verlies je de opgebouwde schadevrije jaren. Bij enkele leasemaatschappijen blijven de schadevrije jaren die je voor en na de leaseperiode hebt opgebouwd intact. De schadevrije jaren tijdens de leaseperiode moeten dan wel door de leasemaatschappij worden geregistreerd.