Welke opties heeft mijn auto? Deel 1 'Veiligheid'

access_time Geplaatst op dinsdag 27 oktober 2020 | Terug naar het overzicht

Er zijn zoveel veel verschillende opties mogelijk op je private lease auto. Bij de ene optie weet je direct waar deze voor staat, maar er zijn ook opties die je minder bekend voor zullen komen. We hebben daarom alle opties die op de auto’s zitten die wij vergelijken voor je op een rijtje gezet. Omdat het er zoveel zijn hebben we ze in vier categorieën opgedeeld; Veiligheid, comfort, interieur en exterieur. We beginnen deze serie met veiligheid!

ABS

Anti blokkeer systeem. een veiligheid optie die er voor zorgt dat de auto bij hard remmen niet begint te slippen.

Adaptieve cruise control

Cruise control die niet alleen de ingestelde snelheid aanhoudt, maar ook zorgt dat de ruimte tot de voorganger behouden blijft.

Airbag bestuurder, Airbag(s) hoofd voor

Airbag in het stuurwiel.

Airbag knie

Airbag onder in het dashboard die de knieën beschermd bij een aanrijding.

Airbag passagier

Airbag aan de kant van de passagier.

Airbag(s) side voor, Airbags zij

Deze airbags zorgen er voor dat je bij een aanrijding van de zijkant van de auto ook beschermd bent.

Airbags hoofd/gordijn

Deze airbag zit verstopt in de raamstijl van de auto en zorgt er voor dat je bij een aanrijding van de zijkant beschermd bent.

Alarmsysteem, Inbraakalarm

Zorgt met geluid en licht signalen dat inbrekers die het gemunt hebben op jouw auto of de spullen die er in liggen afgeschrikt worden.

ASR, Traction control

Deze afkorting staat voor anti slip regeling en zorgt dat de wielen niet slippen wanneer er veel gas gegeven wordt. Dit systeem is ook bekend onder de naam “Traction control’’.

Automatisch inschakelende verlichting, Dimlichten automatisch

De verlichting wordt automatisch ingeschakeld wanneer het donker wordt of wanneer je een tunnel in rijdt.

Bandenspannings controle systeem

Wanneer de bandenspanning daalt onder een ingesteld niveau geeft de auto een waarschuwing. Hierdoor weet je dat je de banden op moet pompen. Dit is niet alleen veilig, maar bespaart je ook brandstof verbruik!

Dodehoekassistent

De auto detecteert voertuigen die zich in de dodehoek van de auto bevinden en waarschuwt de bestuurder hiervoor met een licht signaal. Er zijn voor deze optie meerdere benamingen mogelijk, dit verschilt per automerk. Je kan bijvoorbeeld ook ‘’Blind Spot Warning’’ tegen komen.

ESP of ESC

Dit is een stabiliteitssysteem en ondersteunt je als bestuurder wanneer de auto dreigt te slippen als een bocht verkeert wordt ingeschat, bij verraderlijk wegdek of uitwijken voor een obstakel.

Grootlicht assistent

Het grootlicht wordt automatisch terug gezet naar dimlicht wanneer er een tegenligger gedetecteerd wordt.

Isofix

Met deze optie kunt je het kinderzitje makkelijk vastzetten op de achterbank. Dit zodat ook de kleintjes veilig mee kunnen rijden.

Lanecontrole

Wanneer lanecontrole is ingeschakeld zorgt dit systeem er voor dat de auto op de rijstrook blijft rijden.

Noodremassistentie, Precrash systeem, Front Assist, Actieve remassistent

Deze benamingen worden gegeven aan het systeem dat zorgt dat je auto automatisch begint te remmen wanneer de sensoren voor in de auto een noodsituatie detecteren. Hiermee wordt geprobeerd een aanrijding te voorkomen mocht dit niet mogelijk zijn zorgt het er in elk geval voor dat de schade gereduceerd wordt.

Verkeersbordenherkenning

Gepasseerde verkeersborden worden weergegeven in het dashboard of head-up display. Op deze manier weet je bijvoorbeeld altijd wat de toegestane maximum snelheid is.

Vermoeidheidsherkenning

Wanneer de auto aan het stuurgedrag of tijdsduur van de rit merkt dat het tijd wordt voor een korte pauze om de benen te strekken of voor een kopje koffie. De melding zal automatisch worden weergegeven op het dashboard.

Voetgangersairbag

Deze airbag beschermd voetgangers en fietsers bij een aanrijding. Dit om het letsel aan deze verkeersdeelnemers te beperken.

Winterbanden

Deze optie wordt vaak tegen een kleine meerprijs aangeboden. De winterbanden geven meer grip en een kortere remweg bij sneeuw en koudere temperaturen. In sommige landen zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, een bepaalde periode of een aangegeven gebied. Denk hierbij aan Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zwitserland en Zweden.

Volgende week behandelen we alle comfort opties in deel 2 van de optie blog!