access_time Geplaatst op woensdag 18 september 2019 | Terug naar het overzicht

Er zijn in Nederland meer dan honderd leasemaatschappijen. Het aantal leasemaatschappijen groeit nog steeds. Op zoek naar je favoriete leaseauto. Bedenk dat je favoriete leaseauto bij het ene leasebedrijf waarschijnlijk goedkoper wordt aangeboden dan bij het andere leasebedrijf. Het loont dus om te shoppen. Je moet daarom offertes aanvragen bij meerdere leasemaatschappijen. Dit aanvragen van verschillende offertes is heel normaal. Je zit door het aanvragen ook nergens aan vast.

De verschillende prijzen bij leasemaatschappijen

Wellicht vraag je je af waarom de prijzen bij de verschillende leasemaatschappijen voor dezelfde leaseauto kunnen verschillen. De schaalgrootte van een leasemaatschappij is daarbij van belang. Een leasemaatschappij met een groot wagenpark kan bij het massaal inkopen van nieuwe leaseauto’s forse kortingen bedingen op de aanschafprijs en het onderhoud van die auto’s. Dat voordeel kan geheel of gedeeltelijk worden doorberekend aan de klanten. Die betalen dan een lager maandelijks leasebedrag.

Vergelijk de offertes zorgvuldig

Let op! Een laag maandbedrag kan uiteindelijk toch niet zo voordelig zijn. Je mag voor dat lage maandbedrag bijvoorbeeld maar heel weinig kilometers maken. Wellicht moet je veel bijbetalen als je extra kilometers maakt. Bij een op het eerste gezicht voordelige leaseprijs zijn wellicht bepaalde zaken, zoals vervangend vervoer bij pech onderweg en winterbanden, niet inbegrepen.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van leasecontracten

Je moet bij het vergelijken van leasecontracten niet alleen letten op welke kosten wel en welke kosten niet zijn inbegrepen, het aantal vrije kilometers dat je per jaar mag rijden en wat je betaalt voor extra kilometers. Andere aandachtspunten zijn:

  • De contractduur van de leaseovereenkomst.
  • De aanwezigheid van het keurmerk Private Lease. Leasemaatschappijen met dit keurmerk zijn verplicht om zich te houden aan voor klanten gunstige algemene voorwaarden. Je komt als klant dus niet voor onaangename verrassingen te staan.
  • Er zijn leasemaatschappijen die je leasecontract als schuld aanmelden bij de BKR. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van je hypotheek.

Besluit je om je eigen auto te verruilen voor een leaseauto? Wellicht biedt de leasemaatschappij een inruilservice. Je kunt dan je auto verkopen. Zo kun je besparen op het maandelijks te betalen leasebedrag.