Hyundai als automerk

Hoewel Hyundai als fabriek al een iets langere geschiedenis heeft, is het automerk sinds 1967 actief onder de naam Hyundai Motor Company. In eerste instantie is het bedrijf een licentiehouder van Ford. Op die manier krijgen zijn de mogelijkheid om succesvolle modellen van Ford te bouwen voor de Koreaanse markt. Op die manier wordt de Ford Cortina duizenden malen opnieuw vervaardigd om op de Zuid-Koreaanse wegen te verschijnen. Later gaat Hyundai ook eigen modellen maken. In 1974 verschijnt de Pony. Deze auto leunde nog zwaar op techniek van Mitsubishi en Ford. Tegenwoordig is dit echter wel anders met de modellen van deze fabrikant.

De kernwaarden van de fabrikant

Hyundai heeft altijd een eigen visie gehad. Ook toen het nog afhankelijk was van grote fabrikanten voor techniek en onderdelen. Het bedrijf stond altijd al voor luxe & comfort. Al is in de afgelopen decennia wel ook gekeken hoe dit ingepast kan worden in een aantal meer moderne wensen van de autorijders. Daardoor is het bedrijf zich ook meer gaan richten op auto’s die dynamisch en opwindend zijn. Daarmee wil het de kernwaarde van energieke vitaliteit in ere houden. Dat de fabrikant samen met Kia, een andere Koreaanse automaker, optrekt om op die manier sterk te blijven staan, laat dit duidelijk zien.

Stapsgewijs verder

De introductie van de Hyundai Pony in de vroege jaren zeventig zou het begin blijken van een complete line-up. Zo zijn daar modellen als de Excel, Sonata, Scoupé, Elantra en Accent aan toegevoegd. Het maakte van de Zuid-Koreaanse fabriek één van de grote spelers in de auto-industrie. Tegenwoordig speelt het ook een belangrijke rol in de wereld van de elektrische auto’s. Daarvoor heeft het bijvoorbeeld de Kona en Ioniq in elektrische varianten op de markt gebracht. Het richt zich daarin niet alleen op volledig elektrisch rijden, maar bijvoorbeeld ook op plug-in hybride.