Historie van Renault

In 1898 ontstaat het idee van Louis Renault om een autofabriek op te zetten. Dit komt omdat hij op dat moment al auto’s in elkaar zet op kleine schaal. Hij betrekt ook zijn broers Fernand en Marcel erbij. Al snel gaat het merk een grote rol spelen in Frankrijk. Wanneer Louis in 1911 op ontdekkingsreis gaat naar de Verenigde Staten om in de Ford-fabriek te kijken, wordt het merk ook internationaal een belangrijke speler. Wanneer vanaf de jaren zeventig ook de autosport een rol gaat spelen, wordt het merk alleen maar groter en bekender. Tegenwoordig is het onderdeel van de grotere PSA Group.

Waar staat Renault voor?

Renault staat als merk tegenwoordig eigenlijk voor twee dingen. In de eerste plaats is het belangrijk dat emotie een plek heeft. Wie kiest voor de auto’s van dit merk, doet dat omdat autorijden meer is dan een middel om van plek naar plek te verplaatsen. Daarnaast speelt efficiency een grote rol in de ontwikkeling. Dit past ook nog eens goed bij de manier waarop de auto-industrie zich ontwikkelt in recente jaren. Auto’s die duurzaam en zuinig zijn, zijn steeds meer in trek. Naast personenvervoer is ook transport een belangrijke markt voor Renault. Daar gelden dezelfde kernwaarden dan ook voor.

Renault in de moderne tijd

Renault heeft veel modellen op de markt, maar brengt daar alleen maar meer modellen bij. Zeker ook omdat het één van de fabrikanten is die al vroeg succes heeft met elektrisch rijden. De Renault Zoe is daar het beste voorbeeld van. Ook is het een voorloper in het ontwikkelen van kleine voertuigen voor stadsvervoer van personen, denk aan de Twizy. Comfort en luxe zijn daarin net zo belangrijk als compact en efficiënt dat zijn. Dat neemt niet weg dat ook de auto’s in de line-up die altijd al geproduceerd werden nog altijd een centrale rol spelen in wat Renault als fabrikant te bieden heeft.