Hoge Brandstofprijzen en accijnsverlaging

access_time Geplaatst op donderdag 31 maart 2022 | Terug naar het overzicht


Het is waarschijnlijk niemand ontgaan dat de brandstofprijzen op dit moment historisch hoog zijn. De hoge prijzen zijn eind vorige maand nog verder gestegen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Er zijn nog geen signalen dat de prijs van ruwe olie en daarmee indirect die van onze brandstof, op korte termijn zal dalen. Om de pijn iets te verzachten voor Nederlandse automobilisten heeft de Tweede Kamer besloten om een accijnsverlaging op brandstof door te voeren. Vanaf 1 april. En nee; dit is écht geen 1 april grap.

Accijnsverlaging

Accijns is een vorm van belasting die we betalen over bepaalde goederen, waaronder brandstof. De overheid verlaagd tijdelijk het belastingpercentage dat zij heft over brandstof, waardoor de prijs zal dalen. De accijnsverlaging verschilt per brandstofsoort. De benzineprijs gaat omlaag met 17,3 eurocent per liter, diesel met 11,1 eurocent en LPG met 4,1 eurocent. Dit zorgt op 1 april voor ongeveer onderstaande prijzen per liter brandstof:

 • Benzine (Euro 95 E10) €2,158
  • Diesel (B7) €2,076
  • LPG €1,113

  De Rijksoverheid heeft een rekenvoorbeeld naar buiten gebracht waarmee de invloed van de accijnsverlaging op een volle tank wordt getoond. Het zorgt voor een daadwerkelijke verlaging van zo’n negen euro voor een volle tank benzine, zes euro voor een volle tank diesel en een goede twee euro minder voor een tank LPG.

  Drukte bij de pomp

  Veel Nederlanders hebben in afwachting van de prijsverlaging per 1 april nog even gewacht met het vullen van hun brandstoftank. De tankstations verwachten een bijzonder drukke dag bij de pompen door heel Nederland.

  Elektrisch rijden

  Maar wat zijn de gevolgen voor jou als private lease rijder? Dit heeft helaas ook op jou impact. Bij een private lease contract zijn die brandstofkosten namelijk als enige niet bij het maandbedrag inbegrepen. De hogere brandstofprijzen voel je dus ook met een private lease auto direct in je portemonnee! Minder last hebben van de fluctuerende brandstofprijzen? Kijk dan bij het afsluiten van een private lease contract eens naar de aanbieders van elektrische auto’s. Start hier met vergelijken, en check ook ons elektrische aanbod.